אלון1 כתב: ↑22 אוקטובר 2025, 12:26
אפשר תכתבה ?
אין לי מנוי לארץ
האיש שפוצץ את הדרבי התל אביבי היה האדם האגרסיבי ביותר במגרש
מפקד מחוז ת"א חיים סרגרוף מוכר כאימת האוהדים, וקיבל את תפקידו בדרך בעייתית. האירועים בבלומפילד נתנו לו את התמונה שרצה
ג'וש בריינר
העשן על המגרש בקושי הספיק להתפזר. מפקד מחוז תל אביב, ניצב חיים סרגרוף, הסתובב כמו בעל הבית על הדשא של בלומפילד. עצבני, חמור סבר, זועם, כשחבורת קצינים משתרכת אחריו. סרגרוף בא לוודא שכולם יודעים שיש לכדורגל הישראלי שריף אחד, וזה לא אלי כהן. אז הוא החליט: אין משחק. באבחה הוא קיבל החלטה חסרת תקדים, פוצץ את הדרבי התל אביבי ושלח הביתה כ-25 אלף אוהדים שלא חטאו בדבר.
על המגרש, זו הייתה תצוגת פירוטכניקה חסרת תקדים. גם לא חוקית יש לומר, אבל גם לא מאוד מסוכנת. אך המשטרה מיהרה להפיץ תיעודים על מנת להצדיק את החלטתה, לרבות אבוקה אחת שפגעה בשוטר. "ילדים שאפו עשן!", זעקו בפני נציגי המשטרה. אז בדקתי עם דובר מד"א: 22 בני אדם נזקקו לטיפול. ילדה אחת שאפה עשן ולא נזקקה לפינוי; שאר הפצועים היו מהאלימות הפרועה של המשטרה אחרי המשחק.
"שלום הציבור" היה פחות חשוב בכביש שמאחורי שער חמש של בלומפילד, שם מאות שוטרים עם פרשים, יס"מ ומג"ב תקפו כל לובש אדום שלא נראה להם טוב בעין. אוהדים נרמסו על ידי סוסים. סרגרוף קיבל את התמונות שרצה. הייתי כבר לצערי בעשרות זירות של פיגועים, הפרות סדר אלימות, עימותים בין כוחות ביטחון לפלסטינים. מה שהיה בבלומפילד, לפחות מצד אוהדי הפועל, אינו פרומיל ממה שבמשטרה מיהרו להגדיר כ"קרנבל של אלימות". האלימות היחידה היתה מצד השוטרים, לפני המשחק ואחריו. וזו היתה אלימות חסרת רסן כנגד אוהדים שבסך הכל רצו לראות כדורגל.
כבר שמעתי מכמה קצינים בכירים במשטרה ש"אוהדי הפועל הם הכי מסוכנים". צמד המילים הזה, "אוהדי הפועל", מרתיע את המשטרה. הם רואים באוהדי הפועל כקבוצה אלימה ומסוכנת יותר מלה פמיליה או כל ארגון אוהדים אחר. והאמת, יש בקרב אוהדי הפועל גם כמה אלימים, שמקומם לא ביציע וגם לא בחברה. זה מיעוט קיצוני שהורס למאות אלפים אחרים. אין מקום לאלימות במגרשים, אין מקום לקריאות שנאה או שואה כלפי המשטרה וגם המון שצועק לכמה שוטרי מג"ב זוטרים "אם לא תלמד תהיה שוטר" זה לא יפה במיוחד. אני אישית הרגעתי אוהדי הפועל שהחלו להתעמת עם שוטרות וצעקו להן איפה היו בשבעה באוקטובר. יש דברים שלא אומרים.
אוהדי הפועל לא חפים לחלוטין מפשע, אבל המשטרה באה מראש במטרה לפוצץ את המשחק בהזדמנות הראשונה. ואחרי המשחק, היא באה לפוצץ מכות. לא הכל קשור לאיתמר בן גביר, לפעמים המשטרה פשוט מתפקדת רע ומקבלת החלטות רעות. אבל עם יד על הלב, אם המשחק אתמול היה של מכבי ת"א נגד בית"ר ירושלים, עם כמה אבוקות, רימוני עשן ועם השר ביציע, מישהו מאמין שמפקד המחוז היה מעז לבטל אותו?
סרגרוף, שיחסי אנוש אינם הצד החזק שלו, נמצא בסכסוך עם בן גביר שמעוניין להדיחו על רקע חוסר שביעות רצונו. "בלומפילד זה הקללה שלו", אומר לי בכיר במשטרה המכיר היטב את מפקד המחוז. כי גם לפני 15 שנה עלה סרגרוף לכותרות בגלל מעשיו בבלומפילד. אז, כסגן ניצב צעיר במשטרת איילון, הוא תועד מכה נמרצות באגרופים שניים מאוהדי בית"ר ירושלים לאחר עימותים שפרצו במשחק נגד בני יהודה. הוא נראה כמי שאיבד שליטה, עד כדי כך שכמה מחבריו החליטו לנסות להשתלט עליו בעצמם. הציבור הישראלי היה המום, אבל מח"ש החליטה לא לחקור. עיתון מעריב ציטט אז קצין בכיר שאמר על סרגרוף שהוא "הקצין הכי עדין במרחב".
נדמה שכבר ב-2010 לא תמיד אמרו שם אמת, ודווקא התדמית האגרסיבית הלכה לפני סרגרוף, גם כשהתעכב במעלה הדרגות במשך השנים. הוא חובב תחרויות של איש הברזל, אבל את משחקי הכדורגל מכיר בעיקר מתפקידיו במשטרה. אוהדי בית"ר, הפועל, מכבי, כולם מכירים אותו, ולא בהקשר חיובי. היו מי שזכרו אותו מתעמת מול חרדים קיצוניים בסוגיית פינוי קברים ביפו. איש לא ניבא שיהיה מפקד מחוז ת"א. עוד ב-2023 הוא הועבר לצפון, שם קיבל דרגת תת ניצב ומפקד מרחב. בתקופתו מספר הרציחות זינק. כעבור 9 חודשים בלבד הזניק אותו המפכ"ל החדש דני לוי לדרגת ניצב, ולאחד התפקידים היוקרתיים ביותר במשטרה: מפקד מחוז ת"א, על אף שלא היה לו ניסיון מתאים. סרגרוף הוא בן טיפוחיו של לוי, והמפכ"ל מצדד בתלמידו גם מול בן גביר.
אך יש פרט נסתר בביוגרפיה של הקצין שיכול אולי להסביר הרבה. סרגרוף הוא גם דוקטורנט לחינוך. המוסד האקדמי: אוניברסיטת נובוגורוד בצפון מערב רוסיה. לפני כשנה, אחרי המינוי שלו, כשניסיתי להתחקות אחר התואר התמוה, אישרו לי אנשי אקדמיה בכירים בארץ שזה אכן מעורר שאלות אבל נראה הגיוני לחלוטין. בכירים אחרים במשטרה אמרו לי משהו אחר. "בחייך", אמר לי אחד מהם, "איפה הוא מצא זמן לזה וכמה שוטרים אתה מכיר שהולכים ללמוד חינוך במדינה 'דמוקרטית' כמו רוסיה?".
במשטרה מסרו לי אז סופרלטיבים על סרגרוף. "מדובר בעיסוק ממוחזר ואובססיבי בקצין תוך נסיון להטיל בו דופי, בעוד שעסקינן בקצין מוכשר, אשר נבחר לפקד על מחוז ת"א בהליך סדור ובזכות יכולותיו המוכחות. האירוע המתואר שארע לפני יותר עשור טופל ונטחן עד דק. משטרת ישראל גאה שניצב סרגרוף נמנה בין מפקדיה".
אמש, כך נראה, מי שרוצה להיות ד"ר לחינוך מטעם אוניברסיטה ברוסיה ביקש לחנך את כל אוהדי הכדורגל בדרך הקשה. אולי זה עובד ברוסיה. בישראל, ראינו קצין משטרה שמבטל בבריונות את אחד ממשחקי הכדורגל הגדולים של השנה ושולח את שוטריו לפזר בכוח את האוהדים. כשהעשן מתפזר והיס"מ ניצב מולך, מתגלה משטרה טעונת שיפור שבה מפקדים מתקדמים לפי נאמנויות וחברויות, ולתפקידים הכי רגישים בישראל מתמנים קצינים שזה פשוט גדול עליהם.